Kleigaaf Animatiefestival

Maak de mooiste animatie film en bekijk hem in de bioscoop!

Markant Centrum voor Kunsteducatie Apeldoorn wilde met ingang van 2012 graag een nieuw groot educatie project organiseren. Binnen dit project zouden leerlingen kennismaken met animatie en hier vervolgens dieper in duiken.

Daarnaast  moest het project groot en aansprekend genoeg zijn om exposure in de lokale media op te leveren. En het aantal contact uren tussen kunst docenten en leerlingen moest beperkt blijven, zonder hiermee in te boeten op inhoudelijke diepgang. Een flinke uitdaging, die wij graag aangingen!

Wij ontwikkelden voor Markant het Kleigaaf Animatiefestival. Een groot succes, dat in 2016 zijn vijfde editie ingaat. In het festival maken leerlingen tijdens de voorronde kennis met animatie. Ze leren over de geschiedenis van deze kunstdiscipline door middel van een online lespakket.

Verder bekijken ze door ons geproduceerde instructievideo’s over de technieken die we gebruiken. De leerlingen werken in verschillende disciplines samen naar één eindresultaat. En ze hebben een onvergetelijke ervaring, met online stemrondes, veel aandacht in de pers en een finale in de bioscoop. Kleigaaf!

Voorronde.

E-learning.

Als voorbereiding op de animatie workshop maken de leerlingen als klas een verhaal dat ze in stukjes verdeeld in groepen gaan animeren. Elk groepje schildert en knutselt vervolgens een achtergrond en boetseert de personages die in hun deel van de film een rol spelen. Allemaal op basis van de video's en lesbrieven die de school op onze site kan vinden.

Laagdrempelig.

Alle voorbereidings activiteiten zijn zo ontworpen dat ze met middelen die op school aanwezig zijn uitgevoerd kunnen worden. De leerlingen werken in verschillende disciplines en elke leerling kan zich toeleggen op een onderdeel dat hem het beste ligt. Verder wordt er zowel in de voorbereiding als tijdens de workshop veel samen gewerkt.

Workshop.

Tijdens de workshop komt Studio Z langs in de klas. We nemen onze iPads en onze Animatie Studio’s mee, die perfect op maat zijn voor de achtergronden die de leerlingen geschilderd hebben. Na een korte uitleg gaan we aan de slag en animeren de leerlingen in een uur hun deel van de film. Wij monteren alle losse scene’s tot een geheel, voegen muziek en een intro met titels toe en sturen de video naar de Stentor.

Online Stemmen.

De Stentor plaatst als alle klassen hun films gemaakt hebben de resultaten op de website, waar iedereen vervolgens kan stemmen. De drie films met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Daarnaast kiest een vakjury de drie films die zíj het beste vinden, die ook naar de finale gaan. De zes finalisten gaan daarmee het verdiepende traject van het festival in.

Finale.

In dit traject maken de klassen een tweede film. En daarbij pakken we alles net een beetje groter aan. We werken met meer uitgebreide sets en de klassen hebben meer vrijheid in het invullen van het verhaal. Verder is de finale niet online, maar live in de bioscoop. Wat is nu leuker dan je eigen film groots op het witte doek zien!

Verdieping.

De voorbereidingen worden weer door de klassen zelf gedaan op basis van een speciaal voor de finale gemaakte instructievideo. In die video zien de leerlingen hoe wij een filmpje animeren en daarbij toelichting geven over meer gevorderde animatie technieken.

Spannend!

Het filmpje dat we daarbij animeren is meteen het eerste deel van de finalefilms die de klassen maken. Het is een kort filmpje, waarin de vertrouwde hoofdpersoon een avontuur beleeft dat open eindigt. De klassen moeten vervolgens verzinnen hoe het avontuur afloopt. En deze afloop ook animeren in de finale workshop, waarvoor wij weer in de klas langs komen.

Bioscoop.

De finale van het Kleigaaf Animatiefestival speelt zich af in de Vue bioscoop in Apeldoorn. De klassen komen onder begeleiding van ouders en leerkrachten aan over de rode loper, worden door een fotograaf vereewigd tussen de oscar beelden en filmreclame displays en gaan vervolgens naar de grote zaal waar ze de finale films met zijn allen bekijken.

Jury.

Samen met de jury, die op de voorste rij zorgvuldig kijkt naar wat er allemaal gemaakt is. Vervolgens kijken alle aanwezigen een recente professionele animatiefilm, bijvoorbeeld Pirates! van Aardman studio’s of Inside Out van Pixar, terwijl de jury zich beraadt over de winnaar.

Naar de Festival Facebook

Impressie.

Na goed overleg komt de jury terug in de zaal en wordt de winnaar van het festival bekend gemaakt. Alle finalisten krijgen een groot applaus en een Markantor; een echte trofee. De winnaar krijgt daarnaast een leuke workshop naar keuze van Markant en veel waardevoller nog; de eeuwige roem. Met de hele klas in de krant staan, wie wil dat nou niet?!

Interesse? - Vraag een Animatie Workshop aan!