“The TPX3CAM from Amsterdam Scientific Instruments is a pinnacle innovation in ultrafast imaging detector technology”
Klinkt complex. En dat is het ook! Gelukkig schrikken wij niet van wat technische content 😃
Daarom vroeg ASI ons een animatie te produceren waarin het proces uit te leggen waarmee de TPX3CAM deeltjes detecteert en zo de USP’s van dit product voor het voetlicht te brengen.

Voor dit project trokken we al onze 3D skills uit de kast. Met complexe rigs in Cinema 4D zorgden we dat alle 256×256 pixels op de chip in onze animatie reageerden op de deeltjes die we er virtueel op afvuurden. Zo bereikten we een zo realistisch en geloofwaardig mogelijk resultaat.
Dat is belangrijk als de doelgroep bestaat uit hoogopgeleide professionals in een wetenschappelijke functie.
Met 3D animatie kan je onder de huid van de werkelijkheid kruipen en de onderliggende processen zichtbaar maken. Sommige zaken in deze animatie waren niet helder met 3D te vertellen. Bijvoorbeeld het feit dat elke pixel in de TPX3CAM een virtuele stopwatch is die als afzonderlijke detector functioneert. Om te zorgen dat voor de kijker duidelijk is wat fysiek kloppend is en wat een meer beeldende uitleg is van onderliggende processen, vertaalden we dit laatste naar 2D animaties die we over de 3D renders heen animeerden.
Bijvoorbeeld de stopwatch die laat zien hoe de pixels zich gedragen als er een detectie event is. En de data die uit de detector komt gedurende een experiment.


We gebruikten voor dit project Redshift 3D als render plugin. Dit stelde ons in staat mooie realistische texturen te maken, de belichting gedetailleerd naar onze hand te zetten en te spelen met depth of field in de camera. En alsnog een korte render tijd te bereiken die een vlotte doorloop van het project mogelijk maakte.


De tagline van ASI – “make the invisible visible” – past ook perfect bij animatie. Van microscopische pixels, complexe data visualisatie, fysisch correct gevisualiseerde natuurkundige processen tot mooie en aansprekende product visuals, met animatie toveren wij het in dit project op de beeldschermen van vele wetenschappers.