Storytelling werkt. En hoe echter en eerlijker je dat doet, hoe beter. Daarom maakte FrieslandCampina een serie van 12 vlogs (elke maand in 2019 één) waarin Linda, projectmanager global sustainability, in elk van de provincies van Nederland op bezoek ging bij een melkveehouder van FrieslandCampina.
Linda vroeg Studio Z om met animatie deze vlogs leuker en duidelijker te maken. We kozen voor een speels handgetekend concept dat goed aansluit bij de spontane en laagdrempelige feel van de vlogs.
Dit is aflevering 7, waarbij Linda langs ging in Drenthe >>

12 provincies, 12 maanden, 12 vlogs. In elke vlog zagen we het weer veranderen. En kregen we een leuk inkijkje in telkens een ander Nederlands boerenbedrijf.
We maakten animaties over mestvergisting, melkmachines, windmolens en hergebruik van restwarmte. Leren is leuk!
“De samenwerking met Studio Z is er één uit het boekje: Goede communicatie, direct begrijpen van de klantvraag en niet te vergeten fantastisch werk. Wat ik erg waardeer is het inlevingsvermogen in het onderwerp en het echt begrijpen van de inhoud, ook bij de technisch inhoudelijke stukken.”
Linda Groot Wassink – Project Manager Social Sustainability & Human Rights bij FrieslandCampina

Video maken is teamwork. En dan is de werkwijze cruciaal voor een goed resultaat, vooral als we zoals bij deze vlogs een hele serie content gaan produceren. De vlogs hadden een vlotte doorlooptijd. Linda filmde, Elisabeth Seppen van Guxavision deed de edit, waarna Studio Z de eerste schetsen maakte. Na een of twee correctierondes maakten we de illustraties af en animeerden we ze op de video. De complete animaties leverden we zónder video aan Elisabeth op, die het eindresultaat renderde.
Met goed teamwork en snel schakelen lukte het zo steeds de animaties binnen een paar dagen te concepten, animeren en gereed te hebben. Zo had FrieslandCampina én tijd om de content goed te doublechecken én op tijd de nieuwe vlog op LinkedIn.
Hier zie je vlog 10, waarin Linda op bezoek gaat bij familie Treure in Zuid Holland. En waar de show gestolen wordt door het kleine dochtertje die met haar eigen kruiwagentje de koeien voert ? >>



De animatie elementen werden met de hand getekend en frame voor frame geanimeerd. Vervolgens analyseerden we de camerabeweging in de video en lieten we de animatie perfect meebewegen. Tot slot knipten we voorgrond elementen uit de animatie, zodat deze goed in de ruimte kwam te staan.
Bijvoorbeeld in dit fragment, waar we een koe achter een hek vandaan lieten komen >>


We kozen voor een trage framerate waardoor de animaties schokkerig ogen. Dat matcht goed met de vlotte stijl van de vlogs én het maakte een snelle doorlooptijd mogelijk.
Win-win ?
We maakten eindeloos veel kleine animatie elementen voor de serie vlogs. De ene keer om een proces te helpen uitleggen, de andere keer gewoon omdat het leuk is.
Hier een kleine bloemlezing >>
We maakten de animaties steeds in twee versies, Nederlands & Engels. De afsluiting is steeds in de lokale streektaal en in het geval van Linda in het Engels “Ciao Cow” en in het Nederlands:
Doei Koei!