Educatie Design, Informatie Design

Het Beleg van Renneberg

In het schilderij “Het Beleg van Renneberg” dat in Museum De Waag in Deventer hangt, wordt in één afbeelding een maanden durende belegering én bevrijding van Deventer verteld, ten tijde van de 80 jarige oorlog. Zo’n beeldverhaal kan best wat uitleg gebruiken, daarom vroeg Deventer Verhaal ons een animatie te maken waarin de geschiedenis stap voor stap toegelicht wordt.

De animatie is vlak naast het originele schilderij te zien in de vaste tentoonstelling van Museum de Waag.

Bekijk hier alvast een kleine teaser >>

video

Anne van Geuns (hoofdconservator Museum De Waag) en Bart Vermeulen (Deventer Stadsarcheoloog) vertelden ons alles over het schilderij en de geschiedenis. Toen het script klaar was begonnen we met de eerste grote klus: het schilderij moest leeg!

Na veel uren photoshop met clone/stamp en pixel brushes hadden we een pre-belegering schilderij, waarop we ons verhaal konden vertellen.

 

“Studio Z bleek in staat om een ruw idee in een aantal heldere stappen uit te werken tot een animatie waarin het schilderij echt tot leven komt. Daarbij werken ze snel en zijn de overlegmomenten efficiënt en plezierig.”

Bart Vermeulen – Zakelijk Directeur bij Deventer Verhaal

Volgens een efficiënt productieproces: script – storyboard – animatie – sound design kwam het verhaal tot leven. Hier zie je hoe dat proces eruit ziet >>

(klik op het speaker icoontje rechts onderin de player om het geluid aan te zetten)

Veel interessante onderdelen van het verhaal zijn wat verborgen in het schilderij. De Noordenbergtoren heeft bijvoorbeeld een scheef hangende spits in het schilderij, omdat deze er door de belegeraars af werd geschoten. Een perfecte gelegenheid om onze animatie skills in te zetten en dit stukje Deventer geschiedenis tot leven te wekken 🙂

We bleven met onze animatie zo dicht mogelijk bij de stijl die de schilder hanteerde. We voegden layout elementen uit realtime strategy games toe om de kijker extra informatie te geven, zoals de tijdlijn, het tekst venster en de map view links in beeld. Want dit soort schilderijen hebben wel wat weg van games toch?

Met de extra informatie die de animatie geeft blijven bezoekers veel langer naar het schilderij kijken én leren ze een stuk meer over de geschiedenis. Hier zie je hoe de animatie samen met het schilderij en andere stukken uit de collectie het verhaal van de belegering van Deventer vertelt aan de bezoekers van het museum >>

video
  • Deventer Verhaal
  • Animatie
  • Vaste Expositie Museum De Waag
  • 2020
  • Produceer een animatie waarin het verhaal van het schilderij "Beleg van Renneberg" in enkele minuten uitgelegd wordt aan de museum bezoeker.
© 2023 Studio Z B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.