Spionnen, jagers en boeren. Heden, verleden en toekomst. Alles komt voorbij in de Hazepad verhalenfietsroute door het IJssellandschap. Een afwisselende fietsroute over het kenmerkende ‘platteland’ van Salland. Onderweg fiets je door bossen en natuurgebieden, langs weilanden, boerderijen en landgoederen. En langs de IJssel.
IJssellandschap schakelde Studio Z in voor het produceren van een sfeervolle animatie waarin de kijker nieuwsgierig gemaakt wordt naar de fietsroute van IJssellandschap. En waarin de verhalen die in deze fietsroute ontsloten worden.

Verhalen in het landschap
Het landschap lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Wat leeft er in dat natuurgebied? Van wie zijn die koeien eigenlijk? Wie woont er op de boerderij en wie heeft zijn sporen achtergelaten op het landgoed? Ontdek het landschap en haar (voormalige) bewoners door de verhalen die je onderweg tegenkomt en die je kunt luisteren, lezen en zien.

Gesproken tekst, muziek en geluid als basis
In de fietsroute worden verhalen die verzameld zijn door vrijwillige verhalenvangers worden afgewisseld met verhalen uit het verleden, met verhalende podcasts en animaties. Alle verhalen vormen samen het IJssellandschap. Net zoals de twaalf ornamenten van de paalmutsen (ontwerp Marieke de Jong) samen een haas vormen.
Wij lazen & luisterden alle verhalen en vervlochten deze in een dromerig script. We startten met de productie van de audiotrack. We componeerden zelf muziek, namen verschillende stemmen op en combineerden dit met fragmenten uit de podcast tot een sfeervolle audiocollage. Die we vervolgens verrijkten met omgevingsgeluid.




Als een bewegend schilderij
Onze illustrator toverde aangeleverd fotomateriaal om tot een set van prachtige aquarellen. Deze vormden samen met de routekaart de basis voor het beeldverhaal dat we digitaal op de audiotrack schilderden. Onze animatoren trokken hun digitale trukendoos open om het geheel een schilderachtig effect mee te geven.
Alleen de verhalen blijven
In het eindresultaat verschijnen de mensen in het papieren landschap van de routekaart en verdwijnen weer, net zoals dat in het echte landschap ook gebeurt. Alleen de verhalen blijven over.
Tenslotte vouwt het landschap zich op tot de routekaart die de gebruiker meekrijgt op fietstocht.
