We love de IJssel. En dat is mede dankzij IJssellandschap die grote delen landschap onderhoudt en openstelt voor publiek. Om genieten van dat landschap nog beter mogelijk te maken ontwikkelde IJssellandschap een fietsroute over hun grondgebieden. En ze vroegen ons hen te helpen de landschapsbeleving te verrijken met video’s over de geschiedenis van het landschap.
We groeven met IJssellandschap en Archeologie Deventer in de aardlagen en diepten prachtige vondsten op.
Over archeologie en de relatie tussen stad en land in de middeleeuwen »

“Wat zijn jullie toch goed (en prettig in de samenwerking, ook niet onbelangrijk). We zijn nog steeds heel blij met onze prachtig vormgegeven en goed inzetbare animaties. Ik ga jullie binnenkort contacten voor nr 3.”
Jet Nieboer – Beleidsmedewerker communicatie en externe relaties bij IJssellandschap

TRANS ISULA NIA. Overijssel. De video begint met de vondst van een muntje uit 1626 door een ama- teur archeoloog. Vervolgens legt stadsarcheoloog Bart Vermeulen uit hoe zo’n muntje op het land terecht komt.
We kozen voor een combi van video & animatie en vervlochten deze op een speelse manier tot één beeldverhaal.
Een animatie maak je niet in één keer. Om de klant zoveel mogelijk inspraak te geven in het eindresultaat doorlopen we een gefaseerd productieproces. In elke fase verfijnen we de video om zo stap voor stap naar het eindresultaat toe te werken. Op die manier kan je in het begin vooral met de grote lijn bezig zijn, en richting het einde vooral met de puntjes op de i’s. Hier zie je een stukje van hoe dat in zijn werk gaat »

“Het mag wel lekker speels en met humor.”
Ok! 🙂


Er is een middeleeuwse bierbrouwerij opgegraven aan de Noorderbergstraat en op de Rielerenk hebben we een hopplantage gevonden. De resten van het brouwproces werden gebruikt als veevoer, en de mest werd op de hopplantage uitgestrooid. Een prachtig voorbeeld van de middeleeuwse circulaire economie.


We mochten ook onderzoek doen naar het ontstaan van het IJsellandschap. Hoe leuk is het om te leren dat dit prachtige landschap zijn oorsprong vindt in de IJstijden van honderdduizend jaren geleden! »

Het is gek om je te realiseren dat een groot deel van Nederland vroeger onvruchtbaar was en niet geschikt voor de landbouw. Dit veranderde pas in de 19e en de 20e eeuw, toen kunstmest uitgevonden werd en ons landschap helemaal groen begon te kleuren.
Tot die tijd moest je het als boer doen met handigheidjes.


Als je het hebt over landschapsbeheering de middeleeuwen en het ontginnen van grond, dan kom je één woord heel vaak tegen:
Mest!
Van schapen in dit geval, die grazen op de heide en hun mest achterlaten in de potstal, waar vandaan de boer het weer over zijn akker uitstrooit. Slim!