Educatie, Lesmaterialen

Inclusief is niet Speciaal!

Samen actie ondernemen om onze samenleving inclusiever te maken

Inclusief is niet Speciaal is een educatief project waarbij leerlingen uitgedaagd worden om na te denken over hoe onze wereld inclusiever gemaakt kan worden en welke rol ze hier zelf in kunnen spelen.

Leerlingen gaan met elkaar in dialoog over diversiteit en inclusie en leren hun eigen mening vormen en scherpen. Die ze vervolgens wereldkundig maken met een zelf ontworpen website, video en/of actie!

Het eindresultaat is een groep maatschappelijk bewuster leerlingen die weten hoe ze inclusie problematiek onder de aandacht kunnen brengen bij hun medemens.

Wil je zien hoe dat eruit ziet? Bekijk dan de video over het project op de website van VSO De Linde.

Noodzaak van verandering

Waarom is dat nodig? Als jongeren nu leren hoe ze hun eigen mening over inclusie kunnen vormen, scherpen en communiceren, dan plukken ze daar de rest van hun leven de voordelen van. En wij met hen. Want een inclusieve wereld maak je samen. En iedere jongere verdient de kans hieraan bij te dragen.

Onderweg leren de jongeren ook een aantal media en communicatie skills die ze op school én in de samenleving in het algemeen gaat helpen zich online en offline te manifesteren.

Co-Creatie met het onderwijs

Studio Z ontwikkelde dit project in 2021 in co-creatie met leerkrachten van De Linde VSO in Deventer. We testten dit in drie klassen van De Linde VSO. In de pilot daagden we leerlingen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs uit om na te denken over hoe onze samenleving inclusiever gemaakt kan worden en welke rol ze hier zelf in kunnen spelen.

De leerlingen verwerkten dit in de vorm van een zelfgemaakte webpagina, waarin ze de bezoeker met beeld, tekst, video en storytelling uitdaagden een inclusie issue te helpen oplossen.

Wil je zien hoe deze pilot vorm kreeg? Check dan het verslag en de video op de website van De Linde VSO

Aan de slag met Inclusief is niet Speciaal?

Vraag een project aan!

  • VSO De Linde
  • Educatief Project
  • 2021
  • Ontwikkel een educatief project waarin leerlingen uit het Speciaal Voortgezet Onderwijs leren over Inclusie en Mediawijsheid
© 2022 Studio Z | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.