“Hallo. Kun je me goed zien?”

Inclusief, een erg belangrijke term. Inclusief betekent volgens Van Dale “Alles en iedereen omvattend, niemand uitsluitend.” Simpel toch? Helaas niet altijd. Want hoe schrijf je nou een inclusief verhaal?
Die vraag stelden we onszelf als Studio Z toen Mijke Hartendorp ons benaderde met de volgende vraag: een animatie te ontwikkelen die alert maakt op welke problemen iemand met een visuele beperking heeft in een online vergadering én hoe een gespreksleider dit kan helpen oplossen. Want voor maar liefst 3% van de Nederlandse bevolking is dit de dagelijkse realiteit.
Maar waar begin je met zo’n verzoek als creatief ontwerper? Een verhaal over inclusie moet zélf ook inclusief zijn.
Wij deden dat door te beginnen met een goed begin: Onderzoek & Concept. We verzamelden informatie over het onderwerp (online vergaderen voor visueel beperkten) en vonden onder andere de app Blurscreen, waarmee je echt ervaart hoe het is om een visuele beperking te hebben.
Met dit hele pakket aan informatie zijn we aan de slag gegaan. Samen met scriptschijver Daphne doken we in een online sessie om een script vorm te geven. Vooraf had Janko haar een goede briefing gegeven, waardoor er in de meeting alle focus op het creatieve proces was. Tijdens het sparren over de tekst maakten we gelijk simpele schetsen gemaakt, zodat we meteen konden zien wat voor beeld onze woorden opleverden en hoe het elkaar kan versterken. Zo kwamen we uit tot een supersterk resultaat, dat uitgewerkt kon worden tot het storyboard.
Toen was het tijd voor de volgende uitdaging: Het storyboard uitwerken tot illustraties die te volgen zijn voor visueel beperkten én voldoen aan de strakke huisstijl van Saxion. Dankzij een duidelijk briefing van Janko, met waar visueel op te letten plus de kaders van de Saxion huisstijl, kon Roel Steenbergen vlot aan de slag. Hij toverde drie schetsen om tot fraaie styleframes, waar we zelf nog een beetje aan tweakte om het echt kloppend te maken.

Daarna volgde een belangrijke feedback ronde in de vorm van een werksessie, namelijk met ervaringsdeskundige en experts van visuele beperkingen. Zij ervaren de uitdagingen in het dagelijks leven, dus zij konden ons het beste vertellen wat werkt als ondersteuning en wat niet. Dit is een heel belangrijk element en onmisbare stap in het creatieve proces. Door in deze fase te werken met testpanels of werkgroepen, kan je echt testen of je verhaal het beoogde resultaat heeft bij de doelgroep.
Met alle input gingen we terug naar de tekentafel. We schaafden het script bij tot zijn definitieve vorm. De styleframes werden aangepast en verder uitgewerkt in illustraties. Als laatste animeerden Timme van Munster alvast een specifieke scène uit het script, een animatie test. Want met beweging voeg je informatie toe, en die moet ook voor visueel beperkten overkomen.

De animatie test was af. Hoogste tijd voor een nieuwe werksessie. We stuurde de test animatie tijdig rond, waardoor de deelnemers van de sessie zich goed konden voorbereiden. Zo kregen we alle input die we nodig hadden om de rest van de animatie uit te werken. Deze feedback namen we mee en we maakten er wat moois van: alle illustraties werden op een speelse, duidelijke en vlugge manier geanimeerd. Zo werd het verhaal levendig en natuurlijk inclusief!
Als kers op de taart maakten wij er nog sounddesign bij. Sounddesign helpt het verhaal beter vertellen door extra context te geven aan wat er vertelt of laten zien wordt. Zo werd onze animatie over inclusie een mooi, inclusief geheel.
En het resultaat mag gezien én gehoord worden! Wij zijn supertrots op het resultaat, en de opdrachtgever ook:
“Een lastig onderwerp inzichtelijk maken en daardoor ook bespreekbaar voor de doelgroep. Dat is helemaal gelukt door een mooie samenwerking tussen mijn collega Mijke Hartendorp, de Saxion video-unit en Studio Z. Voor de mooie en rake vertaalslag naar beeld alle credits naar Studio Z. Complimenten.”
Geerle van der Wijk – Programmacoördinator Saxion video-unit.
“Supertrots op het eindresultaat, waarin we in een korte video echt alle tips kunnen overbrengen.”
Mijke Hartendorp – Hoofddocent Toegepaste Psychologie Saxion / Onderzoeker Lectoraat Employability Transition – Inclusive Society