FAKKING TRIEST
TEN Producties is een theatergezelschap dat voorstellingen maakt voor jongeren en (jong)volwassenen, vaak over pittige actuele thema’s. Voor de voorstelling FAKKING TRIEST vroegen zij ons om een voor- en naprogramma vorm te geven zodat het thema, depressie en eenzaamheid, goed ingeleid is op het moment dat leerlingen de voorstelling gaan bekijken. En zodat leerlingen na het zien van de voorstelling gestimuleerd worden om met elkaar te reflecteren op de thematiek. Zo creëer je ruimte voor herkenning, erkenning en verzachting op het thema.

#ikbenhier
Tijd om aan de slag te gaan! Allereerst doken we in het script van de voorstelling en woonden we een repetitie bij. We besloten om de onderwerpen te introduceren door middel van twee fotografieopdrachten. Daar moest natuurlijk een prachtige presentatie voor gemaakt worden, passend in de TEN Producties stijl. Ook bedachten we de hashtag #ikbenhier, een zin die een mooi moment in de voorstelling markeert.

Fotografie opdrachten
Iedereen heeft een plek waar je graag bent. Dit kan een plek zijn waar je gezelligheid vindt, waar je helemaal tot rust komt, waar je je nooit verveeld, waar je mooie herinneringen aan hebt, of waar je even helemaal alleen kan zijn. Met de eerste fotografie opdracht daagden wij de leerlingen uit goed na te denken over waar ze graag alleen zijn en waarom.
Bij de tweede fotografie opdracht reflecteer je op jezelf en welke sporen je achter laat in de wereld. Is graffiti je hobby en laat je overal je tag achter? Hou je van bakken en heb je altijd een schaal vol verse cupcakes op het aanrecht staan? Of heb je als lunch een frikandelbroodje gegeten, maar is de verpakking daarvan door de wind weggewaaid en heb je toch écht geen zin om daar naartoe te lopen en het in de prullenbak te gooien? Iedereen laat verschillende sporen achter die jouw aanwezigheid in de wereld illustreren.

1, 2, 3
Hoe stimuleer je een gesprek na een pittige voorstelling, op een laagdrempelige en speelse manier, die niet teveel tijd en geld kost? Na een brainstorm met het creatieve team kozen we voor een klassieker; het happertje. Met leuke, interessante vragen die je even flink aan het denken zetten voordat je kunt antwoorden. En die onderlinge interactie stimuleren. Het mooi vormgegeven happertje resulteerde in een ontwapenende giveaway bij de uitgang van het theater, die glimlachen op de gezichten van bezoekers toverde en in de theaterfoyer voor geanimeerde gesprekken zorgde.


