“Wie de geschiedenis van zijn omgeving niet kent, weet niet waar hij woont.”
Daarom is erfgoed educatie zo belangrijk! Dat vonden ook de drie basisscholen in en om Bathmen, die ons vroegen een educatieve game te ontwikkelen waarmee leerlingen uit groep 5/6 op een speelse manier kennismaken met de geschiedenis van hun dorp.


Samenwerking
We werkten samen met Paulien Stikker, oud leerkracht op de Dorpsschool in Bathmen, erfgoed fanaat en bekend bij iedereen in het dorp die iets weet van de plaatselijke geschiedenis. Paulien leverde teksten & foto’s en plande een dorpswandeling voor groep 5/6 en een fietsroute voor groep 7/8. Wij gingen de uitdaging aan om binnen een beperkt budget twee mooie speelse games te ontwikkelen, een voettocht voor groep 5/6, een fietstocht voor groep 7/8.

De Voettocht
Groep 5/6 gaan op onderzoek in het dorp. Het spel doet op verschillende plekken in het dorp uitspraken over het heden en verleden van de locatie. De leerlingen moeten door goed speuren en lezen bepalen wat waar is, en wat niet. De juiste antwoorden leveren steeds een klein stukje van een puzzel op. Alle goede antwoorden samen geven een cijfercode waarmee de speurders de kluis van de vroegere postbode van Bathmen kunnen openen.

De Fietsroute
De leerlingen van groep 7/8 fietsen door de omgeving van Bathmen in de rol van bode. Elk groepje leerlingen heeft een zak juwelen mee die ze naar de finish moeten brengen. Onderweg komen ze dilemma’s en uitdagingen tegen, die spelen in de vroegere geschiedenis. De leerlingen kunnen door juwelen in te zetten en de dilemma’s goed op te lossen extra juwelen verdienen. Maar pas op! Zet je juwelen in en verlies je, dan ben je je inleg kwijt! Het groepje dat bij de finish de meeste juwelen heeft wint de hoofdprijs.
Dat is leuk leren!

Ongemerkt leren
Een goed educatief spel zet de fantasie aan en brengt de speler in een andere werkelijkheid, waarin leren ongemerkt gebeurt. Met de voettocht en fietsroute in Bathmen ontstaat door de jaren heen een generatie jonge mensen die het heden en verleden kennen van de plaats waarin ze opgroeien.
