Toelichting op de techniek van Cut-Out Animatie.

Leuk dat je interesse hebt in een workshop Cut-Out Animatie!

Tijdens een workshop Cut-Out Animatie van Studio Z maak je een stop-motion animatie met papier en andere knutselspullen. We werken met de iPads en Animatie Studio’s van Studio Z. En je animeert personages en dingen die je zélf maakt, met je eigen achtergrond. Hoe dit allemaal werkt leer je op deze pagina.

Je werkt met zelfbedachte personages en een simpel verhaaltje. En je maakt zelf de achtergrond. Hierbij werk je in groepjes samen, je hoeft dus niet álles zelf te doen. Hoe beter de voorbereiding, des te mooier het resultaat.

Samen animaties maken

We maken in de klas 8 animatie opstellingen, aan elke opstelling werkt een groepje van maximaal 4 leerlingen. Dat werkt alleen als je elkaar iets gunt en soms een beetje toegeeft. Hoe beter je samenwerkt, des te beter is het resultaat!

Als je tijdens de voorbereiding of tijdens het animeren merkt dat je het niet met elkaar eens bent, los dat dan eerst op voordat je verder gaat met werken. Dan voorkom je dat je elkaar tegenwerkt en is het ook een stuk leuker!

Simpele verhaaltjes.

In de workshop kan je als je goed doorwerkt een mooie animatie van 10 tot 20 seconden maken. Dat klinkt als heel weinig, maar in 10 tot 20 seconden kan je een heel verhaal vertellen. Kijk maar eens naar reclames op tv, die duren meestal 15 tot 30 seconden en voelen soms als echte films. Kijk hieronder naar een aantal voorbeelden van korte animatie video's. Zo doe je inspiratie op voor het soort verhaaltje dat je kan verzinnen.

Animatie.

Er zijn verschillende soorten animatie. De meest simpele manier om een animatie te maken is door middel van een zogenaamd “flipboekje”. In de video hieronder zie je een paar voorbeelden van flipboekjes. Een flipboekje is een boek of een stapel papier waarin op elke pagina een plaatje getekend is. Ieder plaatje verschuift een stukje, ten opzichte van het plaatje op de vorige pagina. Die plaatjes samen vormen een animatie als je door het boekje heen bladert. Het plaatje lijkt tot leven te komen!

De geschiedenis van animatie.

Klik op deze link om naar de pagina “De Geschiedenis Van Animatie” te gaan. Je leert hier over het ontstaan van film en van animatie. En over de verschillende soorten animatie die sindsdien zijn ontstaan, zoals klei animatie, cut-out en computer animatie. Met veel leuke video’s die dit illustreren, bijvoorbeeld een kijkje in de studio’s van Walt Disney!

De techniek van Cut-Out Animatie.

Cut-out is engels voor “uitgeknipt”. Je werkt dus met dingen die uitgeknipt zijn, van papier bijvoorbeeld.

Een cut-out animatie bestaat uit heel veel foto’s van deze uitgeknipte vormen en figuren die op tafel liggen. Elke foto is een klein beetje anders, als er in de animatie bijvoorbeeld een bal door het beeld rolt dan is de bal op elke foto een klein stukje opgeschoven. Alle foto’s samen vormen een filmpje als je ze snel achter elkaar afspeelt. Precies zoals bij het flipboekje dus.

In deze video zie je een mooi voorbeeld van cut-out animatie. Aan het einde van de video zie je ook een aantal foto’s van hoe de animatie gemaakt is.

Het decor.

Het decor is de plek waar je verhaal zich afspeelt. Die term komt uit het toneel—in een toneelstuk spelen de acteurs op het podium in een decor, met een achtergrond en verschillende spullen die samen de plek voorstellen waar de scene zicht afspeelt.

Op het toneel is een decor groot, je kan er als acteur in staan. Bij animatie maken we miniatuur decors. En bij cut-out animatie is dit de achtergrond van je filmpje. Waar speelt je verhaaltje zich af? En hoe ziet zo'n plek eruit?

Een mooie achtergrond op A3 formaat.

We werken met een achtergrond van 42 cm breed bij 30 cm hoog. Bij het filmen zal uiteindelijk 38 cm x 22 cm in beeld komen. Dus de randen van je achtergrond vallen niet binnen beeld.

Je mag alles gebruiken wat je wilt om je achtergrond te maken. Zolang het maar vlak is. Je kan alles dus zelf tekenen, kleuren en schilderen, maar je kan ook plaatjes uit tijdschriften knippen of uitprinten.

Let op: alles wat in je animatie moet kunnen bewegen, moet los zitten. Plak dus geen dingen vast op je achtergrond, die je in je film wilt laten bewegen!

Beweeglijke personages.

Je verhaal is niet compleet zonder de personages. Check welke personages in jullie verhaal voorkomen en ontwerp deze. Je kan inspiratie opdoen op internet door te googlen op "cut out animation character". Het is slim om je personage eerst te schetsen en daarna uit te werken. Het hoeft dan niet in een keer goed te zijn.

Animatoren schetsen soms hele boeken vol voordat ze helemaal tevreden zijn over hun personages! Kijk maar eens naar dit filmpje, waar je ziet hoe een ontwerper bij Pixar personages ontwerpt.

Zorg dat je personages kunnen bewegen,  zodat je ze kunt animeren.

Als je bijvoorbeeld wilt dat je personage zijn benen kan bewegen, zorg dan dat deze niet vast zitten aan het lijf. Hetzelfde geldt voor de armen en het hoofd.

Hiernaast zie je een voorbeeld van een cut-out animatie personage en de losse onderdelen waaruit hij bestaat. Dit voorbeeld bestaat uit een paar losse onderdelen. Het is slim om je personage niet té ingewikkeld te maken. Dan kost het namelijk heel veel tijd om hem te animeren.

Ook hoef je niet altijd het héle personage te maken. Als je personage bijvoorbeeld onder de dekens in bed ligt heb je misschien alleen het hoofd nodig! Denk dus goed na over wat je nodig hebt om je verhaal te vertellen en maak de onderdelen die je nodig hebt.

Tip: je kan verschillende hoofden voor hetzelfde personage maken. Een die blij kijkt, een die boos kijkt en een die schreeuwt bijvoorbeeld. Je kan dan tijdens het animeren je personage anders laten kijken, door het hoofd te vervangen. Handig toch?

Inspiratie.

We kunnen je veel vertellen over animatie. Maar het is ook belangrijk om naar animaties te kijken en inspiratie op te doen. Een hele mooie cut-out animatie film is "Hedgehog In The Fog" van Yuriy Norshteyn. Het is een Russische film, die engels ondertiteld op youtube staat. Kijk er eens naar en let op hoe hij gemaakt is. Zie je dat de animatie grotendeels van papier gemaakt is? Uit hoeveel onderdelen bestaat de egel? En de uil?