Ontdek handige tips en tricks voor effectief gebruik van LessonUp in online onderwijs en verrijk jouw lesmateriaal!

LessonUp: Tips en tricks voor (educatieve) instellingen

LessonUp: Tips en tricks voor (educatieve) instellingen

Ben jij op zoek naar een krachtige tool om het meeste uit het online onderwijs te halen? Dan is LessonUp wellicht iets voor jouw instelling! Tegenwoordig is er een overvloed aan online lesmateriaal en leermiddelen beschikbaar voor educatieve instellingen. In deze tijd van digitaal onderwijs is het belangrijk om de juiste tools te gebruiken om leerlingen te betrekken en te motiveren. We hebben bij Studio Z ervaring met veel verschillende online leersystemen. Zo hebben we gewerkt met open source systemen zoals Moodle en met premium systemen zoals Thinkific. En we zetten regelmatig specifieke tools in, zoals YouTube, Vimeo, Google Drive, Adobe Express en meer.

 

Ook met LessonUp hebben we inmiddels ruime ervaring. Zo hebben we voor het Museum Bussemakerhuis en bij Deventer Verhaal de afgelopen maanden lessen ontwikkeld met deze tool om het onderwijs te verrijken met erfgoededucatie. Daarom delen we in deze blog graag tips over hoe ook jouw instelling LessonUp effectief kan toepassen.

Screenshot interface LessonUp

LessonUp gebruiken maar geen idee waar te beginnen?

Wat is LessonUp?

LessonUp is een platform waarmee docenten en instellingen zoals musea, bibliotheken en uitgeverijen interactieve lessen kunnen maken en deze direct aan hun leerlingen kunnen geven. Het is een gebruiksvriendelijk platform waarmee gemakkelijk eigen lesmateriaal gemaakt en gedeeld kan worden. Door het gebruik van afbeeldingen, video’s en interactieve elementen zoals quizzen en polls, maakt LessonUp het mogelijk om een dynamische leerervaring te creëren die leerlingen betrokken houdt.

Screenshot woordweb LessonUp

Waarom kiezen voor LessonUp?

LessonUp biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lesmethoden en andere online leermiddelen. Zoals ze zelf zeggen is LessonUp een allesomvattende tool die je helpt om leerlingen te toetsen, motiveren en activeren. Het richt zich op de gehele les, in tegenstelling tot andere online tools waarbij het snel toetsen van lesstof of het overdragen van informatie centraal staat. Enkele redenen waarom ik LessonUp een fijne tool vindt zijn:

  • Gebruiksvriendelijk: LessonUp is gemakkelijk te gebruiken en biedt veel hulpmiddelen en functies die gebruikt kunnen worden om lessen te verrijken.
  • Interactieve lessen: LessonUp maakt het mogelijk om interactieve lessen te maken die leerlingen betrokken houden. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van quizvragen, sleepvragen, woordwebben en interactieve video’s.
  • Inzicht in leerprestaties: LessonUp biedt inzicht in de prestaties van leerlingen, waardoor lessen aangepast kunnen worden om betere resultaten te behalen.
LessonUp functionaliteiten

Wat voor LessonUp account heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met LessonUp is het belangrijk om te weten met welk abonnement je aan de slag gaat. Zoals je op bovenstaande screenshot kan zien zie je bij de fotovraag, sleepvraag, interactieve video en poll Pro staan. Hoe zit dit precies?

 

Gratis account

Als instelling met een gratis account kun je gebruikmaken van alle informatieve slides en van een aantal interactieve slides (quizvraag, woordweb en open vraag). Prima voor een LessonUp presentatie! Maar…met de gratis versie is het aantal lessen dat je kunt geven beperkt tot 10 lessen per maand. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waar je geen gebruik van kan maken met een gratis account. Je kan inzicht krijgen in de leerprestaties van de leerlingen, je kan je lessen niet op privé zetten en je kan je lessen niet exporteren naar een PDF.

 

Betaald account

LessonUp heeft twee soorten accounts waarbij je moet betalen. Deze heten het start-abonnement en het pro-abonnement. Met het start-abonnement heb je dezelfde functionaliteiten als bij een gratis abonnement. Het enige verschil is dat je hier 20 lessen per maand kan geven in plaats van 10. Bij een pro-abonnement kun je eindeloos je lessen geven én gebruik maken van alle interactieve onderdelen die LessonUp aanbiedt, zoals een fotovraag, sleepvraag, interactieve video en poll. Daarnaast kan je inzicht krijgen in de leerprestaties van leerlingen zodat je het lesmateriaal aan kan passen waar nodig, je kan je lessen op privé zetten en je kan je lessen exporteren naar een PDF. Benieuwd wat je nog meer kan? Check dan deze webpagina van LessonUp.

Wil je dynamische lessen maken die je leerlingen bijblijven?

Do’s en dont’s bij het gebruik van LessonUp

LessonUp is een handige tool voor het maken van interactieve lessen. Tijdens het ontwikkelen voor de lessen van Museum Bussemakerhuis en Deventer Verhaal kwamen een aantal do’s en dont’s naar voren bij het maken van een LessonUp les:

 

Do’s:

  • Bij het starten van een nieuwe les wordt je les in didactische fases opgebouwd, namelijk: vooraf, instructie, toepassing, evaluatie en differentiatie. Maak hier gebruik van!
  • Maak gebruik van afbeeldingen, video’s en interactieve elementen zoals quizzen en polls om lessen interactief te maken.
  • Wil je gebruik maken van video’s in je les? Zorg dan voor een account op YouTube of Vimeo. Via deze platformen kunnen video’s in LessonUp gezet worden.
  • Maak gebruik van opmerkingen bij de lessen; handig voor degene die de les gaat geven.
  • Test de les vooraf: Voorkom problemen tijdens de les door de les vooraf te testen op inhoud, functionaliteiten en werking van links.

 

Dont’s:

  • Maak lessen niet te ingewikkeld of te overweldigend. Houd ze kort en beknopt.
  • Vermijd het gebruik van te veel tekst in lessen. Lezen vanaf het Digibord is niet zo motiverend en leerlingen zullen zich snel vervelen en afgeleid raken.
  • Gebruik geen afbeeldingen, video’s of interactieve elementen die niet relevant zijn voor een les. Dit kan afleiden van de kern van de les.
Quizvraag LessonUp

 

Alternatieven voor LessonUp

Nu heb je een beeld van wat je met LessonUp kan, maar wat als je een andere online tool wil gebruiken? Een populaire keuze die lijkt op LessonUp is bijvoorbeeld Nearpod, een platform waarmee je interactieve lessen kunt maken en presenteren. Ook Edpuzzle biedt vergelijkbare functionaliteit, waarbij je video’s kunt bewerken en interactieve vragen kunt toevoegen. Een andere optie is Kahoot of Mentimeter, waarmee je interactieve quizzen kunt maken om je lessen leuker te maken. Er zijn dus genoeg alternatieven beschikbaar die je kunt overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe manier om je lessen te presenteren en te verrijken!

Hulp of advies nodig bij het verrijken van je lesmateriaal?

Neem contact op met Studio Z!

Lees meer blogs!

Stel ons je vraag

© 2024 Studio Z B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.