Eenzaamheid is voor veel leerlingen een moeilijk onderwerp om over te praten. Met Project SOLO willen we deze drempel verlagen.
Mede door de Coronapandemie is het gevoel van eenzaamheid onder jongeren de afgelopen twee jaar explosief gestegen. Dit is voor veel jongeren echter een moeilijk onderwerp om over te praten. Studio Z wilde een project ontwikkelen dat jongeren stimuleert de dialoog over eenzaamheid aan te gaan met zichzelf en elkaar. Dit werd Project SOLO.
Met 15 jaar ervaring in cultuureducatie voor jongeren weet Studio Z hoe je deze doelgroep moet aanspreken. Je moet hun taal spreken en ze serieus nemen. Het Belgische theatergezelschap SkaGen bleek daarnaast de perfecte samenwerkingspartner. Zij ontwikkelden een afgeleide van Whatsapp: Watchapp SKGN, waarin wel 2000 man mee kan kijken met Whatsapp berichten.
Zo onstond het idee voor SOLO: een multimedia experience, waarbij jongeren geraakt kunnen worden via de smartphone waaraan ze de hele dag gekluisterd zijn.
Project SOLO is een educatief project waarin jongeren zelf een Whatsapp theatervoorstelling maken voor hun medeleerlingen. De leerlingen werken onder leiding van onder leiding van Teodora Ionescu, docent bij Studio Z en beeldend, multimedia en performance kunstenaar. In de voorstelling volgen de leerlingen via Whatsapp een week lang het lief en leed van de personages: jongeren zoals zijzelf.
Gedurende die week wordt daarnaast met verschillende activiteiten, zoals rollenspel en workshops, aangehaakt op de best lastige thema’s die in de voorstelling voorbijkomen. Mentoren zullen hierbij een belangrijke rol krijgen.
Ook de lokale jeugdzorg wordt ingehaakt zodat jongeren geholpen kunnen worden, die zich naar aanleiding van het project melden met problemen.
Kunstcircuit Deventer bracht Studio Z in contact met middelbare school Het Stormink. Op deze school zagen ze ook dat het aantal leerlingen dat begeleiding nodig had bij sociaal-emotionele problemen toenam. Project SOLO biedt uitkomst.
Bij Het Stormink vindt dit jaar de primeur plaats.
Ook de Provincie Overijssel ziet de meerwaarde van het project. Vanuit hun Tender “Experimenten Powered by Cultuur” kenden zij subsidie toe, zodat het project zorgvuldig ontwikkeld kan worden.
Onderzoeksbureau cultuur eigen start bijvoorbeeld met een onderzoek naar het thema eenzaamheid onder jongeren en gaat in gesprek met leerlingen over welke subthema’s zij van belang vinden binnen SOLO. Ook voert cultuur eigen na afloop van de pilot een impactmeting uit.
Na de pilot op Het Stormink is de ambitie om dit project uit te rollen in heel Nederland en in België.