Pleegzorg en religie
Een pleeggezin is als een microkosmos van onze multiculturele samenleving. Het is een smeltkroes van culturele en persoonlijke verschillen, wat inspirerend en verrassend, maar ook uitdagend is. Want hoe gaat het als het pleeggezin bijvoorbeeld Christelijk is, en het pleegkind een Moslim achtergrond heeft?
In Nederland zijn er meer dan 17.000 pleeggezinnen. Een groot deel hiervan is Christelijk. Pleegkinderen onderzoeken vaak in hun tienerjaren waar ze vandaan komen. Ook op cultureel vlak, en religieus vlak. Soms ontstaat er wrijving tussen bijvoorbeeld de religieuze identiteit van de biologische ouders met die van het pleeggezin. Dit kan tot problemen leiden voor het pleegkind bij het ontdekken en vormen van de eigen identiteit. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er in het pleeggezin over de culturele en religieuze identiteit van het gezin en de gezinsleden gepraat wordt.
Rijksuniversiteit Groningen
Naar deze thematiek en de werkzame elementen in de aanpak ervan deed Assistant Professor Brenda Bartelink van de Rijksuniversiteit Groningen de afgelopen jaren onderzoek. En om te helpen de gesprekken in pleeggezinnen op gang te laten komen, vroeg Brenda ons mee te denken over een vorm waarin dit laagdrempelig en leuk wordt. Daar zeiden wij natuurlijk volmondig ja tegen!
Creatieve oplossingen
We hadden een paar creatieve sessies waarin we de thematiek leerden kennen, we de kaders aftastten waarbinnen er gewerkt kon worden in het pleeggezin, en waarin we creatieve oplossingen bedachten. Via een scheurkalender en storytelling ideeën landden we uiteindelijk op een plan voor een bordspel. Want hoe stimuleer je speelse interactie binnen een gezin beter, dan via een collaboratief spel aan de eetkamertafel?
Rapid prototyping
Met rapid prototyping en veel testen ontwikkelden we de game. Het resultaat bestaat uit een spelbord, drakenkaarten, heldenkaarten, schattenkaarten, vragenkaarten en onderwerpkaarten; met op elke kaart een prachtige, passend illustratie. En een gebruiksaanwijzing natuurlijk.
Speels het gesprek openen
Met dit collaboratieve spel werken de gezinsleden samen om de draak te verslaan door het aantal punten te halen die op de drakenkaart staat. Dit doen de spelers door vragen te beantwoorden en met elkaar in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen zoals: moed, vreugde, wijsheid, kracht, liefde, trouw, geloof, verdriet. Op deze manier leren de gezinsleden over elkaars (religieuze) identiteit en diversiteit en hoe deze een rol spelen in het gezin.
Prikkelende vragen
Op de vragenkaarten vind je allerlei verschillende vragen, zoals “Omschrijf je perfecte vakantie” en “Waarin pas je bij je vrienden?” Met verschillende spelmechanieken creëerden we een uitdagend spel dat de gezinsleden stimuleert om open te staan naar elkaar en vrij te delen.
Een win-win situatie
Door de antwoorden op de vragen en door verder te vragen, creëert het spel zo een veilige ruimte om onderwerpen bespreekbaar te maken die normaal wellicht wat lastiger zijn om te bespreken. Zo kom je veel mooie dingen over elkaar te weten in een open gesprek. Én je verslaat de draak! Een win – win situatie dus 😊
Dit spel is trouwens ook erg leuk en interessant om met vrienden te spelen. Wij hebben het spel natuurlijk vaak mogen testen en vonden het enorm waardevol om elkaars verhalen te mogen horen.
Het spel is nog volop in ontwikkeling, maar we hebben al een prachtige basis gecreëerd die gezien mag worden! Zin om een spelletje te doen?